Ημερίδα στα Λουτρά Αιδηψού για τον Προσφυγικό Ελληνισμό στην Εύβοια – 11 Μαΐου 2024
Ημερίδα στα Λουτρά Αιδηψού για τον Προσφυγικό Ελληνισμό στην Εύβοια – 11 Μαΐου 2024.
Με εξαιρετική επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση συμμετεχόντων, από τη Χαλκίδα, την Αθήνα και την Ιστιαία και Αιδηψό, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, ημερίδα στα Λουτρά Αιδηψού, με θέμα
«Ο Προσφυγικός Ελληνισμός στην Εύβοια». Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Τμήμα Χαλκίδας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστιαίας, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την μετακομιδή του σκηνώματος του Αγ. Ιωάννου του Ρώσσου, από την Καππαδοκία στην Εύβοια και πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη», που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.
Η πρόεδρος του Τμήματος Χαλκίδας Βασιλική Θάνου, πρώην Πρωθυπουργός – πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, έκανε αναφορά στον ξεριζωμό ενός εκατομμυρίου Ελλήνων, από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι, διωγμένοι με βίαιο τρόπο, από τις εστίες τους, κατέφυγαν στη Μεγάλη Πατρίδα, την Ελλάδα. Αναφέρθηκε ειδικώς στους πρόσφυγες από την Καππαδοκία, οι οποίοι μετακινήθηκαν, το 1924, κατ’ εφαρμογή της ανταλλαγής πληθυσμών, της Συνθήκης της Λωζάνης και έτσι είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν μερικά από τα πολύτιμα υπάρχοντά τους, καθώς και το σκήνωμα του Αγ. Ιωάννου του Ρώσσου, από την πατρίδα τους το Προκόπι Καππαδοκίας στη νέα τους πατρίδα, το Προκόπι Ευβοίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, παραπλεύρως του Ι. Προσκυνήματος , όπου διαφυλάσσονται και εκτίθενται πολύτιμα εκθέματα και εξήρε την καθοριστική συμβολή του Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορ. Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, στην ίδρυση και τη λειτουργία του Μουσείου.
Απηύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τρουλιάς, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Σπανού, ο Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Κοντζιάς, η Πρόεδρος του κεντρικού των Αθηνών της Εταιρείας Ευβοικών Σπουδών κα Κομπορόζου και εκ μέρους του Τμήματος Ιστιαίας, ο Αντιπρόεδρος αυτού κ. Καλέμης.
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ο οποίος μετέφερε και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου και με λόγια φωτισμένα και συγκινητικά, αναφέρθηκε στον διωγμό και τις ταλαιπωρίες των προσφύγων και στην πίστη τους και στη διάσωσή και την μετεγκατάστασή τους.
Παρέστησαν ο Λιμενάρχης Αιδηψού κ. Δανίκας και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιστιαίας κ. Τρίγκας.
Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν, με αυξημένο ενδιαφέρον, τις ομιλίες, με παράλληλη προβολή εικόνων, των τεσσάρων διακεκριμένων ομιλητών, οι οποίοι είναι μικρασιατικής καταγωγής, είτε εκ πατρός είτε εκ μητρός και έχουν προσωπικά βιώματα, από τις διηγήσεις των δικών τους.
α.) Της κας Αμαλίας Καραπασχαλίδου, Αρχαιολόγου, πρώην Διευθύντριας της Εφορίας Αρχαιοτήτων του Ν. Ευβοίας με θέμα « 100χρόνια ο Όσιος Ιωάννης Ρώσσος στην Εύβοια από τη Μικρά Ασία »
β.) του κ. Κωστή Δημητούλη, Αρχιτέκτονα, με θέμα « Ισόβιος Νόστος – 1923 Η προσφυγική εγκατάσταση στην Εύβοια »
γ.) του κ. Ιωάννη Ρίζου , Διδάκτορα Μαθηματικών, Διδάσκοντα στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα « Στιγμές από την ιστορία της Νέας Αρτάκης »
και δ.) του κ. Αλέξανδρου Καλέμη, Συγγραφέα – Μελετητή, με θέμα
« Ταξιδεύοντας στις πατρίδες των Ευβοέων προσφύγων » .
Την προηγούμενη, 10 Μαΐου, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και προσκύνησαν στον Ιερό Ναό του Αγ. Ιωάννου του Ρώσσου, στο Προκόπι όπου τους υποδέχθηκαν ο Προϊστάμενος ιερέας π. Ιωάννης Μάρκου και ο κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, Τοπογράφος- Μηχανικός , ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος, του Ιερού Προσκυνήματος Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν , από τον Υπεύθυνο του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, κ.Απόστολο Κόκκινο και εθαύμασαν τα πολύτιμα εκθέματα. Ακολούθησε κέρασμα των μελών της Εταιρείας στην τραπεζαρία του ξενώνα του Ιερού Προσκυνήματος.
Η κα Σούλα Παπαγεωργοπούλου –Ιωαννίδη προσέφερε από το αρχείο του πατέρα της Νίκου Παπαγεωργόπουλου , τότε Προέδρου του Ε.Κ.Ε
( Εργατικό Κέντρο Ευβοίας ) στον κ.Πρόδρομο Ενωτιάδη το φύλλο 71 της 24ης Μαρτίου 1965 της εφημερίδας « Εργατική Δύναμις » , όπου περιέχεται άρθρο με τίτλο « Σύσκεψις δια την Διοίκησιν του Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου » .
Την επομένη, Κυριακή 12 Μαΐου, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν και προσκύνησαν την Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ, όπου τους υποδέχθηκε ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ και τους προσέφερε κέραμσα. Όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν πολύ ικανοποιημένοι και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης.
Related Άρθρα
Εκδήλωση 6 Νοεμβρίου 2024, Σοφία Βέμπο, γυναίκα – θρύλος.
Εταιρεία Ευβοϊκών ΣπουδώνΤμήμα Χαλκίδας Εκδήλωσης της 6ης Νοεμβρίου 2024Αφιέρωμα στην Σοφία Βέμπο Χαιρετισμός – ΕισαγωγήΒασιλικής ΘάνουΤο Διοικητικό…
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – Σοφία Βέμπο, η γυναίκα – θρύλος
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΤο Τμήμα Χαλκίδας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, επ’ ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου,…
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ επ’ ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων μετακομιδής του σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου Ρώσσου από την Καππαδοκία στην Εύβοια
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΗ Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών – Τμήμα Χαλκίδας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστιαίας, επ’ ευκαιρία…